Stomatologicznie - o bólu zębów

albo świąt, a więc w czasie, kiedy gabinety dentystyczne są zamknięte. W takich sytuacjach najczęściej sięgamy po domowe środki radzenia sobie z bólem. Zdarza się jednak, że sprawa jest znacznie poważniejsza, a zwykła tabletka prz

Stomatologicznie - o bólu zębów

Pogotowie stomatologiczne ? pomoc w nagłych przypadkach

Nagły ból zęba może przytrafić się w najmniej odpowiednim momencie. Nierzadko dolegliwości zaczynamy odczuwać podczas weekendu albo świąt, a więc w czasie, kiedy gabinety dentystyczne są zamknięte. W takich sytuacjach najczęściej sięgamy po domowe środki radzenia sobie z bólem. Zdarza się jednak, że sprawa jest znacznie poważniejsza, a zwykła tabletka przeciwbólowa nie pomaga. Właśnie wtedy warto skorzystać z pomocy pogotowia stomatologicznego, które działa przez 24 godziny na dobę w niemal każdym dużym mieście Polski. To proste rozwiązanie sprawia, że pacjent nie musi cierpieć czekając na otwarcie gabinetów dentystycznych.


Jak powstaje próchnica zębów?

Aby doszło do rozwoju próchnicy muszą jednocześnie zaistnieć cztery czynniki:

bakterie
cukry
podatność zębów
czas
Każdy z nich jest czynnikiem koniecznym, lecz niewystarczającym, do powstania próchnicy.

Bakterie
Głównymi bakteriami odpowiedzialnymi za rozwój próchnicy są L. acidophilus oraz paciorkowce, a z nich najważniejsze to Streptococcus mutans. Inne próchnicotwórcze bakterie to: S. salivarius, S. mitis, S. sanguinis, Enterococcus faecalis. Bakterie te są zdolne do zainicjowania procesu próchnicowego, poprzez wytwarzanie kwasów w wyniku metabolizowania cukrów (głównie kwas mlekowy). Zakwaszone środowisko (pH poniżej 5,5) sprzyja demineralizacji szkliwa.

Ponadto bakterie te uczestniczą w powstawaniu płytki nazębnej. Stanowi ona doskonałe środowisko dla rozwoju bakterii pierwotnie tlenowych, a z czasem względnie beztlenowych.

Cukry
Cukry są podstawą metabolizmu bakterii. Znajdują się w różnych pokarmach w różnych ilościach. Cukry występujące naturalnie w pokarmach mają niewielkie znaczenie dla rozwoju próchnicy. Większą rolę odgrywają rafinowane cukry sztucznie dodawane do pokarmów. Cukry różnią się swoim działaniem próchnicotwórczym. Najbardziej do jej rozwoju predysponują sacharoza, glukoza i fruktoza. Skrobia ma znikomy wpływ na rozwój próchnicy.

Substytuty cukru takie jak aspartam nie wywołują próchnicy.

Bakterie bytujące w płytce nazębnej reagują na zwiększone stężenie cukrów na trzy sposoby:

przyspieszeniem metabolizmu,
skróceniem szlaków metabolicznych ? metabolizm cukrów jest ograniczony tylko do glikolizy i wytworzenia kwasu mlekowego (co prowadzi do zakwaszenia płytki i demineralizacji twardych tkanek zęba),
polimeryzacją cukrów i ich zmagazynowaniem poza komórką (tak powstaje lepki, nierozpuszczalny polimer glukozy mutan, który stanowi główny element spajający płytkę nazębną).


Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%B3chnica_z%C4%99b%C3%B3w#Przyczyny


Kiedy zęby bolą nocą?

Problemy z zębami miewa wiele osób. Najczęściej przyczyną bólu lub obrzęku jest odwlekanie wizyty u stomatologa. Najlepszym rozwiązaniem jest więc regularne badanie profilaktyczne, które pozwoli wykryć ewentualne ubytki w szybkim czasie, kiedy nie są jeszcze rozległe ? wtedy łatwiej jest je wyleczyć, a sam zabieg może okazać się znacznie mniej bolesny. A co robić, kiedy ból zaczyna doskwierać nam nagle i utrudnia normalne funkcjonowanie? Oczywiście w takich sytuacjach warto sięgnąć po tabletkę przeciwbólową i jak najszybciej umówić się na wizytę do dentysty. Jeśli dolegliwości pojawiają się nocą, nie pozostaje nic innego jak skorzystać z pomocy pogotowia stomatologicznego.



© 2019 http://informator.sejny.pl/